top of page

Woorden


Stacked Books

Ik hou van boeken. De kracht van woorden doet veel met me. Een goed opgebouwde zin met mooi gekozen woorden kunnen me diep raken. De afgelopen jaren heb ik veel gelezen en al deze boeken hebben invloed op me gehad, hebben me gevormd. Woorden kunnen een werkelijkheid creëren. Met woorden begint een beweging, een ontwikkeling.

Heb je ook die ervaring dat je eerst een tijd met een idee in je hoofd zit en dat je op een dag deze gedachtes uitspreekt tegen iemand? Dan kan je ervaren dat het dan opeens “echt” wordt, tastbaar. Woorden beginnen met een gedachte, maar eens uitgesproken worden ze meer dan een idee: ze worden een mogelijkheid. En vanuit daar kan het werkelijkheid worden. Woorden creëren, scheppen. Er is geen gebouw ontworpen zonder eerst met woorden dat beeld te scheppen. Er zou geen internet zijn als mensen hun droom niet hadden verwoord. Het staat zelfs in het oudste boek: in den beginne was er het woord. Misschien was de big bang wel gewoon een woord dat uitgesproken werd.

Het belang van de juiste woorden is groot. Woorden die geformuleerd zijn vanuit het hart en een warme intentie, kunnen anderen in liefde bereiken en mooie bewegingen op gang brengen. Om dit goed te doen, is stilte belangrijk. Voorafgaand aan de juiste zin is het vaak even stil. Het is zo belangrijk dus om tijd te hebben. Vooral in gesprek met anderen. Tijd om na te denken over de juiste woorden en aandacht te hebben voor communicatie. Om in contact te blijven met je eigen intentie terwijl je praat.Gehaast en gestrest uitgesproken woorden kunnen vernietigend zijn.

Een niet goed doordachte zin kan iemand werkelijk kwetsen. Mijn zoon kan nog steeds een zin herhalen die ik toen hij vier was in mijn haast uitsprak. Het was maar over een klein, dagelijks ding, maar heeft toch invloed gehad. Voor elk ondoordacht woord dat je uitspreekt, staan tien woorden vanuit het hart gesproken. En weer: woorden creëren. Ze creëren ook haat en leed.

Waarschijnlijk is het een utopie om altijd in warme, zorgvuldig gekozen woorden te communiceren. Maar misschien is het een goed begin om in ieder geval als je met jezelf in gesprek bent op je woorden te letten. Het maakt enorm verschil of je liefdevol bent naar jezelf of niet. Geef jezelf dus complimenten, vergeef jezelf als het niet goed ging en spreek met vertrouwen met jezelf.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page