top of page

Waarom mijn generatie niet verandert

Op individueel niveau is iedereen uniek. Op groepsniveau lijken we op elkaar. Zo is elke 50-plusser anders en kan je niet alle Millenials over één kam scheren, maar als je naar de groep 50-plussers of Millenials kijkt, zie je toch rode draden. Ik werk met groepen waarin alle generaties samenwerken en daarin valt het mij op dat mijn generatie (de mensen die nu ergens rond de 45-60 jaar zijn) erg veel moeite heeft met veranderingen. En ik denk te weten waarom. Hier mijn niet wetenschappelijk onderbouwde gedachtegang:

Als je nu ouder bent dan 60 jaar, ging je misschien na de middelbare school ergens werken. Na wat algemene, korte instructies, ging je maar een beetje aan de slag, uitproberen en na verloop van tijd leerde je hoe alles werkte. Zo ontspon je loopbaan als vanzelf. Trial & error. Gezond boeren verstand.

Toen mijn generatie (45-60 jaar) van de middelbare school kwam, werd ons verteld dat we niet aan het werk konden zonder een beroepsopleiding. En toen we die opleiding afgerond hadden, was er een afdeling Personeelszaken (nog lang voordat we humans als resources gingen zien) en die afdeling had een inwerkprogramma gemaakt. We gingen dus niet aan het werk, maar moesten eerst interne opleidingen doen en meekijken met ervaren mensen. We leerden dat we pas iets konden als we er gedegen voor opgeleid waren. Bovendien werden we klaargestoomd voor een specifieke functie of beroep.

De generatie na mij begon te werken in een arbeidsmarkt waarin er voor hen veel kansen waren. Zij werden niet meer opgeleid voor een functie, maar mochten starten in een traineeship waarin ze de organisatie en zichzelf leerden kennen en uiteindelijk op een plek terecht kwamen. Opgeleid worden en toch ook wat trial & error. Focus op brede inzetbaarheid voor de organisatie.

Nu is de wereld weer heel anders. De huidige generatie die op de arbeidsmarkt komt, weet al dat ze niet lang bij hetzelfde bedrijf blijven werken, dat de wereld open ligt. Zij hebben geleerd dat ze hun hart moeten volgen. Dat leidt tot een flexibele instelling en ook tot enorme stress. Je hart volgen is niet makkelijk.

En als we moeten veranderen, gaan de ouderen via trial & error uitvinden hoe dat dan moet. De generatie na mij kijkt om zich heen en kan vertrouwen op hun bredere blik op organisaties, zij vinden ook wel hun draai. De jongste generatie vindt op Google en in hun grote netwerk wel mogelijkheden. Mijn generatie lijkt een beetje te verstarren, zoekend naar de opleiding die ze kunnen volgen om te veranderen, hopend dat er een programma is dat hen helpt bij de verandering. Deze grote groep mensen heeft veel meer begeleiding nodig in veranderingen dan de andere generaties. Tenminste, als je het op groepsniveau bekijkt. Op individueel niveau zijn er natuurlijk grote verschillen hierin….

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page