top of page

Een goede naam....

Sohum, het woord uit de oude taal Sanskriet dat betekent ‘ik ben’. Sohum gaat over zijn. Niet over doen, denken of voelen. Het gaat over ‘zijn’ in de meest elementaire betekenis. Aanwezig zijn. Bewustzijn. Ademen. Contact maken met jezelf en met je omgeving.

Toen ik dacht dat ik mijn zelfstandig ondernemen zou vormen rondom het coachen van mensen, leek dit een passende naam. Inmiddels doe ik andere dingen. Ik ben me gaan certificeren om trainingen Deep Democracy te geven, om groepen te begeleiden in hun communicatie en besluitvorming met deze methode. Mijn werk draait om het organiseren van mensen in gebieden en daar de systeemwereld op aan laten sluiten. Kan mijn bedrijf dan nog wel Sohum heten? In mijn hoofd klopt het niet om in deze context nog ‘ik ben’ als centrale gedachte te hebben. Of toch wel? Opeens realiseer ik me dat Deep Democracy voortgekomen is uit de cultuur van Ubuntu. ‘Ik ben omdat wij zijn’.

De So in de mantra vraagt “wie ben ik?” en de Hum antwoordt: “Ik ben die ik ben.” Sohum is het ritme van de ademhaling, het ritme van het universum. Door de sohum mantra breng je jezelf in lijn met dit ritme, je bent niet gescheiden van alles om je heen, maar je bent er onderdeel van. En dat klinkt weer behoorlijk in lijn met Ubuntu. Voorlopig hou ik dus deze naam, al vind ik het lastig dat het niet meteen helder is wat ik doe als je de naam hoort. Maar ja, dat weet je bij Apple ook niet. Of bij Nike. Of bij Albert Heijn. Nou ja. Mocht je een beter idee hebben, laat je het me dan weten?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page