top of page
  • Babette te Winkel

De wijsheid van de groep

Voor mij is werken met Deep Democracy meer dan een leuke manier om geld te verdienen of mooie gesprekken te hebben. Het is een missie geworden om dit gedachtegoed, dat zo zorgvuldig doorontwikkeld is door Greg en Myrna Lewis, in de wereld te zetten.

Het raakte me natuurlijk vooral omdat ik zelf een blinde vlek had voor die wijsheid van de groep. Als manager maakte ik graag een snel besluit op basis van de meerderheidsstem en ik ging er eigenlijk vanuit dat die enkeling die het er niet mee eens was, zich wel zou schikken. Want ik wist ook niet zo goed wat ik ermee aan moest, met zo'n afwijkende mening. Iets anders dan 'meeste stemmen gelden' kende ik niet.


En het grappige is, dat ik zelf heel vaak diegene was met die afwijkende mening. En man, man, man, wat is het dan spannend. Eerst zelftwijfel: zie ik het wel goed, iedereen lijkt het eens te zijn. Dan worsteling: ach, laat ik omwille van de lieve vrede mijn mond maar houden. En uiteindelijk kwam het dan toch uit, die mening van mij, met veel meer emotie dan ik wilde of dat paste bij het onderwerp. Daarom werd het uiten van mijn mening vaak een moment van schaamte. Niet stimulerend om vaak te doen, dit soort ervaringen.


Had ik toen de kennis en ervaring van nu gehad, wat zou dat een verschil gemaakt hebben! Nog steeds, na al die jaren werken met Deep Democracy ben ik weer verrast van het effect van iedereen horen en hoe dit het besluit beter maakt. Echt kwalitatief beter. En het duurt misschien net even iets langer om het besluit te nemen, maar die tijd halen we ruimschoots in omdat de implementatie van het besluit zoveel makkelijker en sneller gaat. En dat geeft flow in een team, zorgt voor betrokkenheid en heel veel creativiteit.


En dit, precies dit, hebben we nodig in onze maatschappij. In een wijk, als we gaan besluiten over die groenstrook. In onze energiecoöperatie, als we het hebben over de verdeling van geld. In het contact tussen mensen van de woningbouwvereniging en huurders van de huizen die gerenoveerd gaan worden. Omdat we moeten gaan leren hoe we op een goede manier vorm geven aan participatie. Want de oplossingen van de opgaves van onze tijd hebben onze collectieve wijsheid nodig. De overheid kan het niet alleen, we moeten leren samen te werken, besluiten te nemen en conflicten op te lossen. In contact blijven, ook als het spannend wordt. Hier hou ik me dagelijks met veel energie mee bezig!91 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page